Walau di mana sahaja..dari lopak hinggalah ke lautan samudera..ianya terduga, kadang mengasyikkan jua..walau pun hati dah tentulah kecewa..usah ditanya bila akhirnya..KUMPAU!!!!, terimalah ia seadanya...hehehe


Sunday, August 16, 2009

Reel Reel Laut Kelas Bawah Pilihan Ramai

Saje suka nak tepek reel spinning mancing laut kelas bawahan mengikut istilah pemancing Malaysia, sebelum katanya kelas pertengahan..tapi biasalah ikut bajet dan kesanggupan masing masing..kalau nak ikutkan memang mahal la jugak kalau dah mencecah RM450..tapi bagi yang memang duit terlebih dan memang mampu, atau kerana memang dah minat walau bajet ciput, sanggup je sampai beli kelas pertengahan RM500 ke atas (ikut kefahaman sayalah), atau high end product beribu seperti Daiwa Saltiga & Shimano Stella...asalkan berkualiti serta berjenama..ikut masing masing..nak rujuk reel mahal g blog lainlah..hehehe

Abu Soron STX40..+-RM300..Gear ratio 5.1:1..Max Drag, 22 Lbs

Penn Sargus 5000, maksimum drag tak diketahui..made in China..range harga dalam +-RM200



Daiwa Fream Exceller 4500 - sesuai untuk jigging selain bottom..range harga dalam RM450


Ryobi AP Power 8000 - baru sangat di pasaran, untuk jigging, sedikit berat berbanding Fream J - harga ekonomi range dalam RM230

Daiwa Fream J 4500 - reel kesukaan ramai dan telah terbukti dengan GT/Tenggiri/layaran dan lain lain ikan kasar di Malaysia, tak berapa sesuai untuk bottom laut dalam dengan batu ladung besar berbanding Shimano Navy 8000 - range harga dalam RM350


Lagi Fream J 4500


Shimano Navy 8000 PG - lagi reel kesukaan ramai untuk jigging/popping/drift/sesuai sket untuk bottom dengan batu ladung sket besar-range harga dalam RM370..


Daiwa Exceller Oceano 4500 J - satu lagi pilihan untuk jigging - range harga dalam RM430


lagi Daiwa Exceller Oceano 4500 J - cun


Ryobi Applause 8000 - antara reel pilihan jigging yang termurah, tapi tak ringan seperti FreaJ - range harga dalam RM230


Daiwa opusbull 4500 - sesuai untuk bottom kerana reel ni berat, dan tahan untuk angkat batu ladung besar sket di laut dalam-sedikit sesuai untuk popping untuk jika terlarat untuk saiz 5500 - ada rekod menaikkan GT dan layaran - range harga RM230


Ryobi Ecusima - sesuai untuk nak belajar mancing laut bottom dengan bajet ciput-range harga dibawah RM150


Tica Dolphin - ada tengok member bawak mancing bottom, walaupun katanya disebabkan spool panjang, jadi dia lebih sesuai untuk surfcasting, ntahlah - range harga dalam RM250 kalau tak silap..




Abu Garcia Cardinal - sesuai untuk bottom & mungkin light jigging - range harga dalam RM250



Banax SX 5000 - reel kesukaan ramai untuk range harga yang murah..beratlah jugak, tapi ada yang bawak layan jigging, mesin ni tak payah risau sangat penjagaannya, boleh dikasar kasarkan walaupun sayang, kerana range harga dalam RM110


Banax GTW 3000 - walaupun siri 3000, tapi besar mcm siri 5000 - selain kegunaaan bottom, ada jugak yang bawak layan jigging - range harga dalam RM200

3 comments:

BuGie said...

CAYA LA BRO...OK LA NIE....BUDGET REEL....GUA SOKOM LU BEB...

depo k said...

apa yang pasti bro ikan kat dalam air tu tak memilih reel walaupun harganya murah janji pandai layan ikan besor mana pun naik jugak....
biar murah janji hati senang....

jamri kuantan said...

good info.., ok guna reel mana2 pun.., jika pandai layan kekuatan ikan tu, akan berhasil juga..guna yg mahal2 pun belum tentu hasilnya jika x padai guna.. saya guna tica dolphin se 9000 untuk pantai mmg berbaloi.. terima kasih..bro..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...