Walau di mana sahaja..dari lopak hinggalah ke lautan samudera..ianya terduga, kadang mengasyikkan jua..walau pun hati dah tentulah kecewa..usah ditanya bila akhirnya..KUMPAU!!!!, terimalah ia seadanya...hehehe


Thursday, May 29, 2008

PANDUAN MEMANCING DI LAUT - PERALATAN MEMANCING

TAJUK BUKU: MEMANCING DI LAUT.

PENGARANG: AHMAD AKIM.

PENERBIT: EDU SISTEM SDN. BHD.

PENGHARGAAN : TERIMA KASIH BRO NIZAM YANG MENAIPKAN KEDALAM SOFTCOPY UNTUK PANDUAN SEMUA

TAJUK KESEPULUH-PERALATAN MEMANCING

Telah diterangkan tentang joran, kekili, mata pancing & peralatan lain spt swivel & batu pemberat bagi tujuan memancing. Keseimbangan diantara peralatan2 tersebut sangat penting utk memastikan kesan, kepuasan & keselesaan yg maksimum ketika memancing. Ia juga menjadi salah satu drpd kunci utama yg akan menentukan kejayaan didlm sesuatu trip memancing.Dibawah tajuk ini, kita akan membincangkan tentang keseimbangan beberapa alat yg perlu utk memancing. Keutamaan harus diberikan kpd joran, kekili, tali & perkara2 lain yg berkaitan termasuk umpan. Selain itu pemilihan alat2 adalah bergantung kpd pengaruh faktor2 tertentu yg akan dikenali disamping kesesuaian setiap individu. Jenama2 didalam perbincangan ini adalah sebagai contoh sahaja, bukan bermaksud utk dicadangkan. Pada masa ini terdapat banyak jenis jenama yg ada dipasaran. Begitu juga dgn kedai2 yg menjual peralatannya. Ada kedai yg lengkap & ada juga kedai yg separuh lengkap. Alat2 yg dijual pula ada berbagai2 rupa, jenis & kualiti. Olih itu harganya pun, ada yg murah & ada pula yg mahal.

Antara jenama2 yg ada dipasaran spt Olympic, Shakespeare, Ryoby & Sigma yg dibuat di negeri Jepun. D.A.M. buatan Jerman, Mitchell buatan Itali, Penn & Eagle Claw buatan Amerika & ABU buatan Sweden. Jenama2 yg terkenal mengeluarkan peralatan yg lengkap dari joran, kekili, tali, swivel hingga keperalatan yg lain. Walaupun pengeluar mengeluarkan peralatan yg lengkap tetapi dlm pasaran tempatan bergantung kpd permintaan pengail & populariti alat2 berkenaan. Olih sebab itu setengah2 jenama hanya sebahagian sahaja drpd peralatan tersebut bolih didapati. Ada juga setengah2 jenama mengeluarkan majallah2 yg menerangkan tentang jenama mereka. Kita bolih mendapat bahan rujukan ini drpd agen2 mereka di negara kita. Peralatan memancing dibuat bagi tujuan2 tertentu mengikut jenis & kelas memancing. Joran, kekili & tali sepatutnya seimbang mengikut jenis, kelas atau aksi memancing yg hendak diceburi.

Olih itu jika berhajat utk membeli peralatan memancing, pastikan apakah jenis atau kelas memancing yg akan diceburi supaya dapat membuat pilihan yg betul iaitu membeli peralatan yg seimbang.Sebagai contoh:Joran aksi rengan, kekili aksi berat (multiplier) & tali 0.9 kg. Cuba fikir apakah silapnya dari segi kombinasi peralatan tersebut?. Kalau dicantumkan peralatan tersebut, dan menjadi satu kombinasi, sudah tentu ikan dlm air tergelak sekiranya ikan pandai ketawa. Anda sendiri akan merasa tidak selesa apabila menggunakan kombinasi itu. Kenapa?. Kerana alat2 tersebut tidak seimbang diantara satu sama lain. Utk panduan membeli peralatan memancing, eloklah merujuk buku2, majallah2 atau rakan2 kaki pancing terlebih dahulu. Walaubagai mana pun ini bukanlah satu peraturan yg ketat, yg memaksa membeli peralatan seimbang drpd satu jenama sahaja. Dengan penerangan diatas kita bolih mendapatkan gambaran & membayangkan jenis atau kelas yg dikehendaki & seterusnya membeli peralatan yg sesuai.Jika berniat utk memancing ikan dari kelas sederhana berat, maka joran, kekili, tali & mata pancing serta umpan patutlah drpd kelas sederhana berat yg seimbang diantara satu dgn lain. Bolih juga membeli peralatan drpd jenama yg berlainan & menggunakannya sebagai satu kombinasi. Apabila menggunakan peralatan memancing yg seimbang mengikut kelas yg telah ditentukan, kita akan dapat merasakan keselesaan & kepuasan yg maksimum.

Ramai yg beranggapan bahawa membeli alat pancing yg murah sudah memadai utk memenuhi hobi memancing. Mereka mungkin ada alasan2 tersendiri. Tetapi dari pengalaman, sebenarnya tidak rugi jika 'melabur' dgn membeli peralatan yg mahal, ini kerana jenama2 yg terkenal yg berharga tinggi telah membuktikan kemampuan dari segi ketahanan & keberkesanannya.Joran atau kekili yg murah, kebiasaannya tidak berfungsi dgn baik apabila kita benar2 memerlukannya. 'Umur'nya juga tidak dapat bertahan lama atau mungkin silap kita juga kerana barang murah kurang disayangi. Penjagaannya juga agak kurang, sebaliknya kalau alat mahal, sudah tentu kita akan memberi penjagaan yg lebih. Kpd kaki pancing, berapa banyak joran atau kekili yg telah dibeli sejak 5 tahun kebelakangan ini. Lihat apa jenisnya & sudahkah peralatan itu memberi kepuasan kpd anda.

Contoh kombinasi peralatan memancing. Jenama berlainan: Joran: UGLY STICK. Joran aksi menengah. Kekili: ABU AMBASSADEUR 7000. Multiplier reel. Tali: D.A.M. Steelpower 11.25kg Jenama yang sama: Joran: ABU 282. Joran aksi ringan. Kekili: ABU CARDINAL 55. Open reel. Tali: ABU ABULON 5.4kg.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...